EHBO

Problemen met de beugel: altijd lastig.....

Hieronder enkele tips en tricks om je te helpen bij het beugelleed.

Prikkende draden: Probeer zelf (of laat je door iemand helpen) het draadje af te knippen. Dit kan met een nagelschaartje of een kniptang uit de gereedschapskist. Meestal prikt het achter in de mond. Lukt het niet om helemaal achter in te komen kun je vooraan knippen en daarna het draadje er voorzichtig uittrekken. De volgende werkdag (of na de vakantie) bellen om de draad te laten vervangen.

Los elastiek: knip het losse gedeelte af, en maak de volgende werkdag (of na de vakantie) een afspraak om het elastiek te laten vervangen

Losse bracket/blokje: Wanneer je merkt dat er een bracket loszit, hoeft er niet direct iets te gebeuren. Het is niet erg als een bracket een tijdje 'wiebelt'. Wanneer het pijn doet kun je proberen de bracket van de draad te verwijderen door het klepje van de bracket open te schuiven. Als dit niet lukt kun je een stukje van de draad doorknippen (zie 'prikkende draden'). Bij een loszittende bracket wordt de tand waaraan de bracket zat niet rechtgezet, dus: de volgende werkdag bellen om de bracket te laten vervangen.

Losse (uitneembare) beugel kapot: Als je de beugel kunt blijven dragen: doen!!! Doet de beugel pijn bij het dragen: uitlaten en er de volgende werkdag naar laten kijken.

Losse spalk: Als de spalk achter je tanden los zit: ga er niet zelf aan peuteren maar bel ons of (als wij er niet zijn) je tandarts om de spalk snel weer vast te laten zetten. Bel de volgende werkdag voor een afspraak om de spalk te laten controleren.

Problemen met de Herbst (scharnier) beugel: Is een van de armen los gaan zitten: probeer ze zelf weer vast te zetten met het imbus-sleuteltje dat je gekregen hebt bij het plaatsen van de beugel.

Is een van de ringen om de kiezen los gaan zitten: draai de schroeven van beide armen los (met het meegekregen imbus-sleuteltje) en verwijder de armen.

Bij alle problemen met de Herbst beugel: volgende werkdag bellen voor reparatie.

Dus: een kniptang, een imbus-sleutel kunnen wonderen verrichten! Lukt het niet om de pijn te verlichten: bel met de dienstdoende assistente/orthodontist van onze praktijkt (zie contact pagina)